Ondersteuningsprogramma voor mensen met kanker

Het LEA programma begeleidt kankerpatiënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals in de zoektocht naar een evenwicht rond de ziekte.

Ontdek:

Het belang van morele ondersteuning bij kanker

Men spreekt vaak over de behandeling en de symptomen van kanker die het lichaam aantasten. Maar deze ziekte beïnvloedt ook je emoties, de relatie met je naasten en je sociaal leven. Het LEA programma biedt psychologische ondersteuning bij kanker. Het helpt je een nieuw evenwicht te vinden met jezelf, of met je naasten die ook geraakt worden door de aankondiging van kanker.

Bedacht door patiënten, voor patiënten

We luisterden naar verenigingen die hulp bieden aan kankerpatiënten, dokters, verpleegkundigen en psychologen. Ze maakten ons duidelijk hoe belangrijk het is om de psychologische hulpverlening van patiënten en hun mantelzorgers te verbeteren. Daar hebben we aan gewerkt, en zo is LEA ontstaan.

Het LEA programma
vertaalt zich in 3 initiatieven

Hoe ga je om met emoties rond kanker ?

“Connect-me” biedt bijeenkomsten voor mensen met kanker. Deze bijeenkomsten gaan over onderwerpen die relevant zijn voor patiënten en de opnames van vorige bijeenkomsten zijn beschikbaar op de website. “Connect-me” heeft als doel informatie te geven en te ondersteunen  om patiënten te helpen om te gaan met hun ziekte.

Volgende vergadering, samen met vzw SuperNils:
Een openhartiggesprek met dierbaren van patiënten met hematologische kanker
Locatie: Gloed, in Lier, donderdag 14 maart op 19u30
Meer info en registratie hier:

Iedereen beleeft het dagelijks leven met kanker op zijn of haar eigen manier. Het doel van deze ontmoetingsmomenten is om van gedachten te wisselen en vrijuit te kunnen spreken, in een ongedwongen omgeving en sfeer.

Verschillende onderwerpen, gelinkt aan kanker, worden besproken, zoals omgaan met vermoeidheid of communicatie binnen de familie.

Hoe ondersteun je iemand met kanker?

“Support me” is een podcastkanaal gewijd aan de mantelzorgers van patiënten met kanker. Inspirerende getuigenissen, die een andere kijk op de ziekte geven.

Erkenning van de rol van mantelzorgers, legitimatie van hun emotie: dat is de missie van dit podcastkanaal, dat betekenis wil geven aan hun nieuwe leven.

De onderwerpen weerspiegelen de belangrijkste problemen waarmee mantelzorgers worden geconfronteerd: de rol van de mantelzorger, gezinsleven, sociale contacten, emoties, de organisatie van hun nieuwe dagelijks leven.

Wilt u graag getuigen in één van onze podcasts ?
Neem contact met ons op !

Hoe kondig je de diagnose van kanker aan ?

“Coach-me” is een ééndaagse geaccrediteerde opleiding voor jonge of ervaren artsen die willen gecoacht worden in de aankondiging van de diagnose van kanker.

Twee trainers van het medisch simulatiecentrum van de Universiteit van Luik leiden artsen op om het “slecht nieuws-gesprek” van de aankondiging van kanker serener te kunnen voeren.

Op het programma staan uitwisseling van ervaring tussen de professionals onderling, simulatie van situaties uit de dagelijkse praktijk en een training rond verbale en non-verbale communicatie met de patiënt, …

Het volledige programma ontvangen:

Achter Lea...

LEA is een project van de patiëntenverenigingen Digestive Cancers Europe, Talk Blue Vlaanderen en SuperNils in samenwerking met het laboratorium Servier.

De 3 initiatieven van LEA kwamen tot stand in samenwerking met het Centrum voor medische simulatie van de Universiteit Luik, het SIO ( Société des Infirmières en Oncologie) en de VVRO (Vereniging Verpleegkundigen Radiotherapie en Oncologie).

Neem contact met ons op

voor meer informatie over het LEA programma

Gegevens omtrent gezondheid en behandeling zullen niet behandeld worden via dit contactformulier. Om een bijwerking van een geneesmiddel te signaleren, kunt u contact met ons opnemen via deze link