Ontdek onze video's ter ondersteuning van kankerpatiënten

Connect-Me is een project voor patiënten met kanker, hun naasten en hun verpleegkundigen/oncocoaches.

Tijdens de ontmoetingsmomenten van Connect-me wordt er enerzijds advies gegeven door experten en anderzijds zijn er ook momenten waarop patiënten of verpleegkundigen hun ervaringen en gevoelens kunnen delen met elkaar.

Video afspelen

De ervaring van de patiënt met betrekking tot nazorg

Stefan Gijssels

Hoe meer een patiënt betrokken is bij zijn behandeling, hoe groter de overlevingskansen zijn.

Met dit in gedachten, legt Stefan Gijssels uit hoe patiëntenorganisaties patiënten kunnen helpen met aspecten die in ziekenhuizen onvoldoende uitgelegd of verzorgd worden.

Video afspelen

De nazorg bij kanker organiseren en optimaliseren

Flore Herman & Michiel Daem

Nazorg bij kanker is belangrijk om een eventuele herval snel op te sporen, maar het is ook van belang om de patiënt tijdens deze delicate periode zo goed mogelijk te begeleiden.

Flore Herman en Michiel Daem laten zien hoe het UZ Gent de nazorgconsultatie heeft geïmplementeerd, met o.a.een website met tips en informatie voor zorgverleners.

Video afspelen

AYA (Adult - Young adult) zorg

Nathalie Belpame

Nathalie Belpame toont op welke manier adolescenten en jonge volwassenen kanker ervaren en hoe ouders, gezinsleden of verpleegkundige hen kunnen steunen en begeleiden.

Video afspelen

Late effecten na de behandeling van kanker - Chemobrein

Wim Schrauwen

Wim Schrauwen, Afdelingshoofd Medische Psychologie van het UZ Gent, legt uit wat de gevolgen van een kankerbehandeling zijn op de cognitieve functies en hoe deze kunnen worden verholpen.

Video afspelen

Late effecten na de behandeling van kanker - Angst voor herval

Sarah Hauspie

De aankondiging van kanker en de behandeling ervan hebben een grote invloed op het leven van patiënten en hun naasten, zowel op lichamelijk, psychisch als sociaal vlak.

Maar na de genezing bestaat ook een angst voor herval.

Sarah Hauspie legt uit hoe u met deze angst kunt omgaan.

Video afspelen

“Leven met een veranderd lichaam”

Hadi Waelkens – psychologe UZ Leuven

Zware ziektes zoals kankers hebben vaak onherroepelijke gevolgen op het lichaam van de patiënten, en dus op de manier waarop de patiënten hun lichaam zien. Psychologe Hadi Waelkens geeft ons meer uitleg over het lichaamsbeeld: wat is het? Hoe ontstaat het? Wat zijn mogelijke negatieve ervaringen?

Video afspelen

Dialogue with patients

Stefan Gijssels

“Dialogue with patients” is een reeks lezingen voor en met patiënten.  Stefan Gijssels is overleefde darmkanker. Hij is medeoprichter van de non-profit organisatie Digestive Cancers Europe en bestuurslid van het Patient Expert Center.

Hij deelt zijn ervaring met de ziekte en hoe belangrijk het is om in deze periode met familie en vrienden te blijven communiceren.

Ter informatie: het interview is in het Frans met Engelse ondertiteling.

Eeckman
Video afspelen over Eeckman

“Heb ik invloed op mijn medische behandeling?”

Prof. Edgard Eeckman, UZ Brussel

Volgens Prof. Eeckman zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de patiënt invloed heeft op zijn eigen behandeling…maar is dat altijd zo? We leren hier meer over “patient empowerment”, de rol van een luisterende en empathische arts en de balans in de relatie tussen beide partijen.

Demedts
Video afspelen over Demedts

“Maagpoliepen, welke opvolging is er?”

Prof. Dr. Ingrid Demedts, gastro-enteroloog UZ Leuven

Maagpoliepen worden vaak “toevallig” vastgesteld tijdens een gastroscopie. Prof. Demedts geeft in deze video een overzicht van welke soorten poliepen er bestaan, welke risico’s eraan gebonden zijn en vooral hoe ze verwijderd kunnen worden.

Video afspelen

"Zonder angst communiceren met je naasten"

Stefan Gijssels – Overleefde darmkanker.
Als medeoprichter van de vzw Digestive Cancers Europe en lid van de raad van bestuur van het Patient Expert Center deelt Stefan Gijssels zijn ervaringen omtrent de ziekte en benadrukt hij hoe belangrijk het is om tijdens deze periode met je naasten en familie te blijven communiceren.
Video afspelen

"Praten over kwetsbaarheid "

Hadi Waelkens – Psychologe, seksuologe en systeemtherapeute.
Hadi Waelkens werkt op de afdeling Digestieve Oncologie van het UZ Leuven en legt uit hoe moeilijk het voor patiënten kan zijn om over hun kanker en kwetsbaarheid te praten.
Video afspelen

"Rekening houden met vermoeidheid"

Isabelle Janssens – Oncocoach
Vanuit haar rol om patiënten te ondersteunen, legt Isabelle Janssens uit hoe de specifieke vermoeidheid ten gevolge van kanker verschilt van normale vermoeidheid en geeft ze ook praktische tips om hiermee om te gaan.

Wilt u op de hoogte worden gehouden

van het volgende evenement in het kader van Connect-Me ?

Gegevens omtrent gezondheid en behandeling zullen niet behandeld worden via dit contactformulier. Om een bijwerking van een geneesmiddel te signaleren, kunt u contact met ons opnemen via deze link